Vintagekläder är förutom att vara snygga ett sätt att bygga en hållbar garderob. Tänk också på att vintage kläder inte är endast från en tidsperiod utan avser enligt de flesta kläder som är över 25 år gamla. Det finns ett undantag och det är grunge-kläder från 1990-talet men det är en helt annan stil. Vintage kläder är inte bara snygga och går att mixa med moderna för att få en unik stil, de är miljövänliga. Studier visar att klädproduktionen är en av de värsta miljöbovarna och att det slängs massor av kläder som är helt nya. Givetvis går det att köpa nya kläder utan att ha dåligt samvete men passa på att även köpa second hand för en bättre värld.

Lite mer om vad vintage kläder är

Vintage är ett ord som kommer från engelskan och avser i klädsammanhang kläder av bra kvalité. Vintage är inte bara en benämning på kläder utan mer generellt på äldre varor. Vintage kläder behöver faktiskt inte vara second hand utan det finns kläder som är helt oanvända. En del menar att vintage kläder behöver vara från 1920- talet och framåt. Är de äldre så ska de då kallas antika eller antique clothing som det heter på engelska. Det finns även kläder som benämns vintage-stil vilket avser kläder som är nyare än 20 år men som ser äldre ut. Så själva definitionen av vintage kläder är lite svår.

Hur hittar du snygga vintage kläder?

Det kan finnas många fynd i släktingars gömmor. Varför inte fråga? De flesta blir bara glada att se sina äldre kläder bli använda på nytt. Är du lite händig så går det att piffa upp och laga äldre kläder så de blir som nya. Genom att botanisera hos nära och kära kan du faktiskt skapade dig en helt ny och gratis garderob! Det finns såklart second hand butiker som säljer vintage kläder. De kan vara butiker som är specialiserade på just vintage kläder men du kan även fynda i mer generella second hand butiker. Det är såklart mycket lättare att hitta vintage kläder om du bor i en storstad men tack vare internet finns det alla möjligheter att beställa online.

Kombinera för en personlig look

Vintage kläder passar alldeles förträffligt till att kombinera med moderna kläder. Det är otroligt snyggt med jeans och en vintage kappa. Vintage klänningar piffas upp med moderna accessoarer och skor. Vintage skor är också utmärkta att kombinera med moderna kläder. Mode idag handlar till stor den om att hitta sin egen unika stil och det finns egentligen inte annat än fantasin som sätter gränser. Det finns såklart vintage kläder för både kvinnor och män. Mode är såklart inte bara för kvinnor. Surfa runt bland och se vilka kombinationer som passar just dig!