Det har aldrig varit lättare att ta bra fotografier än idag. Det räcker faktiskt med att ha en riktigt bra kamera i mobiltelefonen för att få lyckade bilder. Det finns även en mängd appar för fotografering och redigering. Självklart så blir bilderna än bättre om du har en riktigt bra systemkamera och det finns otroligt många tillbehör som lyfter fotografering till nya höjder. Bra utrustning är bara en del av ett lyckat resultat, det finns såklart än mer att tänka på. Här kommer du få lite tips på hur du lyckas med dina fotografier.

Tips för dig som vill ta bättre foton

Vad som är ett bra foto är såklart en individuell smaksak men de flesta kan nog enas om några punkter. Det finns vissa detaljer som kan vara bra att veta för att lyfta dina fotografier till nya höjder. Varför inte testa att jämföra hur det blir om du bara knäpper av bilder med att ta bilder enligt tipsen. Våga prova dig fram.

  • Tänk på horisonten, är den rak så blir bilden mer harmonisk. En sned horisont kan locka ögat till att endast se just den sneda horisonten.
  • Försök undvika att skära av delar på personer du fotograferar. Det är såklart inget fel på att ta halvkroppsbilder eller porträtt men undvik att ta kort där någon kroppsdel skärs av.
  • Tänk på ljuset. Ljuset kommer påverka din bild mer än vad du kanske tror. Bilder tagna i motljus tenderar att inte blir så bra. Lek med ljussättningen och se vad som blir snyggast.

Hur ska du tänka när du komponerar dina bilder?

Proffsen har några tips att dela med sig. Det första är vad som kallas gyllene snittet. Vad är då det gyllene snittet? Enkelt förklarat, utan att gå in på matematiska beräkningar, så är det avståndet eller vad som kallas positionen av motivet. Det handlar om själva avstånden till motivet och placeringen. Nästa tips är att tänka på tredjedelsregeln. Människans öga dras naturligt till en punkt cirka två tredjedelar upp på sidan. Det finns än fler regler men dessa är de mest grundläggande. Testa dig fram och gå med i grupper där du kan diskutera fotografering.

Lite mer tips

Många tänker lite fel när det kommer till blixt och då tar blixten över själva fotot. Det är som vanligast när du använder den inbyggda blixten. Ett tips är att istället använda ett blankt vitt papper, det går bra med ett vanligt blankt skrivarpapper. Se till att ta alltid ha med dig kameran, du vet aldrig när det perfekta motivet dyker upp och passa på att öva så mycket som möjligt. Undvik att ta kort på personer i grodperspektiv, väldigt få ser bra ut när du tar kort underifrån. Köp inte en massa tillbehör i början. Givetvis är tillbehör bra men som nybörjare kan det vara bättre att börja enkelt. Mindre barn är svåra att få att sitta stilla så det kräver tålamod. Djur är också mindre benägna att förstå varför de ska vara stilla när du vill och vilda djur är än sämre på att lyda. Här har du fått lite tips för ett lyckat resultat.